В Україні зафіксовано кілька нових випадків ботулізму. Один із них став наслідком вживання рибних консервів промислового виробництва.
Про це написала головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.
“У нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва,” – написала вона.
О.Голубовська порадила українцям обмежити вживання консервованої продукції, купленої в магазинах або виробленої в промислових умовах. Таку продукцію необхідно піддавати термічній обробці, додала вона.
Нагадаємо, з початку року в Україні зафіксовано 76 випадків ботулізму, 8 з них були смертельними.
За словами нардепа С.Тригубенка спалахи ботулізму у різних регіонах України є наслідком дії мораторію на перевірки бізнесу.
“Це наслідок безконтрольності, яку допустила держава знищивши, можливо, не досконалу, але ж працюючу систему контролю за якістю та безпечністю продуктів харчування. Також — це є наслідком мораторію на перевірки бізнесу, який вже не перший рік просто блокує можливості контролерів хоч якось попереджати трагічні наслідки,” — додав нардеп.
Також нагадаємо, що на спалахи ботулізму в Україні відреагували навіть в ООН.
Зокрема, продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) у партнерстві з Міністерством агрополітики запустили проект, основною метою якого є “створення в Україні національної системи безпеки і контролю якості продуктів харчування рибного походження”.
“Для FAO реалізація даного проекту є надзвичайно важливою, особливо в умовах нещодавнього спалаху ботулізму (!) в Україні через вживання рибної продукції…”, – наголосили в ООН.