Аграрії пояснили високі ціни посухою.
В Україні удвічі підскочила вартість молодих овочів із борщового набору порівняно з минулим роком.
Капуста, буряк, морква та картопля – невід’ємна складова найпопулярнішої та найулюбленішої страви українців – червоного борщу, але ціни на ранні овочі багатьох українців сьогодні “кусають” – кілограм коштує від 20 гривень.
Тож, щоб зварити борщ із м’ясом, українцям доведеться віддати близько 70-80 гривень за трилітрову каструлю.
Як пояснили в Українському клубі аграрного бізнесу, таке здорожчання зумовлене посухою, адже фермерам доводилося більше поливати рослини, щоби виростити врожай.
Своєю чергою продавці на базарах запевняють, щойно погода стабілізується – ціни на овочі впадуть і борщовий набір подешевшає.
Якщо всі погодні умови нормальні – ціна стабільна і не дуже висока… А якщо буде сильна жара або йтимуть зливи, тоді піднімаються ціни відповідно.
Нагадаємо, за перші п’ять місяців 2018 року український індекс вареника зріс на 5,04%. Відтепер, щоб приготувати порцію цієї страви за класичним рецептом із картоплею на чотири особи, потрібно 35,42 грн.