В “Радикальній партії” наголошують, що під виглядом молочних продуктів в Україні продають спреди (низькоякісні підробки!) зі вмістом пальмової олії, а тому вимагатимуть заборонити її використання. Про це зазначив нардеп від РПЛ Олексій Кириченко.
“Замість того, щоб використовувати при приготуванні молоковмісних продуктів коров’яче молоко — використовують пальмову олію як додаток. Так ми отримуємо і молоко, і сири. Тому ми виступаємо за обмеження використання пальмової олії.
Ті продукти, які у нас продають під виглядом молочної продукції, при додаванні туди пальмового масла перестають такими бути. Ми за те, щоб заборонити його використання у молочних продуктах”, — сказав він.
Нардеп додав, що представники РПЛ зареєстрували відповідний законопроект в Паралменті.
Документ був зареєстрований у лютому 2016 року, у листопаді минулого року — отримав висновок Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Комітет вказав на низку недоліків законопроекту та рекомендував його відправити на доопрацювання після прийняття у першому читанні.
Разом з тим, до цього часу документ в сесійну залу винесено так і не було.
За словами нардепа С.Тригубенка, на сьогодні рівень фальсифікації молочного ринку України перевищує 50%. З метою здешевлення виробництва продуктів харчування, недобросовісний виробник використовує пальмову олію замість тваринних жирів.
У центрі експертиз ТЕСТ переконані, що у харчовій промисловості доречне часткове обмеження застосування пальмової олії.
Обмеживши застосування пальмової олії повністю, можемо отримати в продуктах ще більш шкідливі жири, вважає експерт
За даними статистики, українці споживають на рік більше 5 кг пальмової олії, яку додають до продуктів харчування, зокрема, молочних і кондитерський виробів найчастіше. Пальмова олія дуже лякає споживачів, однак її активно використовують виробники для здешевлення виробництва. Обмежувати використання цього продукту треба там, де його не повинно бути згідно рецепту. Якщо ж заборони пальмову олію повністю, то виробники її будуть замінювати ще більш шкідливими дешевими кулінарними жирами. Про це розповіла керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій:
“Мені здається, що це дуже не однозначне питання (обмеження застосування пальмової олії на законодавчому рівні, — ред.), тому що, якщо обмежити використання пальмової олії то виробники постануть перед проблемою чим замінювати пальмову олію. Ніхто замінювати пальмову олію вершковим маслом, дорогим у порівнянні, не буде. Почнуть замінювати маргарином або кулінарними жирами. І на мій погляд, це буде не найкращий варіант. Тому що, якщо, наприклад, порівняти якісну пальмову олію і не зовсім якісний маргарин, то там же ж суттєва відмінність по трансжирах. Тому що маргарин це велика небезпека утворення трансжирів, і це теж потрібно контролювати”, — сказала вона.
Близько 65% українців, за останні два роки стали вживати їжу гіршої якості
За словами експерта на пальмову олію є нарікання і вона дуже сильно лякає споживачів.
“І звісно, хотілося б, щоб якщо це вершкове масло, то це справді вершкове масло. Але в маслі і так є заборона на використання інших жирів, окрім молочного там нічого бути й не повинно. А в шоколаді, наприклад, має бути лише какао масло і так далі…
Тобто, обмеження використання пальмової олії стосується тільки тих замінників чи тих продуктів, які передбачені рецептурою. Основний напрям — це в нас традиційно кондитерська та молоковмісні продукти. І якщо вони перейдуть повністю лише на маргарини, при чому з огляну на економічну ситуацію в країні, на найбільш дешеві з можливих маргарини. Я думаю, що це буде не найкращий варіант..”, — пояснила Н.Кільдій.
Разом з тим, за слова експерта часткове обмеження застосування пальмової олії в харчовій промисловості доречне. При цьому варто також встановити певні норми по трас жирам для тих чи інших продуктів.
“Так, економія на якості виробництва продуктів продиктована низкою чинників, головний з яких — економічна доцільність, в умовах, коли український споживач не готовий платити багато, а контролю за безпечністю продуктів харчування в державі практично немає”, — додав він.
Відтак, за словами нардепа, не зважаючи на те, що наша країна імпортує пальмової олії в рази менше, аніж такі держави-гіганти, як США або Китай, споживаємо ми її набагато більше.
Він також запропонував до обговорення можливість введення певних обмежень на застосування пальмової олії у продуктах харчування.