Новини Чи знають вінничани, що за аналізи в лікарнях можна не платити?

Чи знають вінничани, що за аналізи в лікарнях можна не платити?

326
0

 

   Кому з нас не доводилось викладати гроші за аналізи у поліклініках? Суми, звичайно, не захмарні, але для багатьох навіть кілька гривень – суттєва «стаття» сімейного бюджету. При цьому лише одиниці «не злим тихими словом» згадують, що медицина у нашій державі має бути безкоштовною, принаймні у державних та комунальних медичних закладах, як це записано у 49-й статті Конституції України.

   Але, апелювати до норм Конституції у нашому повсякденному житті вже давно не прийнято: люди чудово розуміють, що навіть читати Основний закон, не те, що його виконувати, сьогодні не зовсім модно. Ближче до серця бюрократичній машині української медицини акти Кабінету Міністрів, профільного міністерства чи місцевої адміністрації, тобто документи, підписані людьми, від яких прямо чи опосередкавано залежить, як довго керівники лікарняних закладів працюватимуть на своїх посадах.

   Як з’ясувалося, такі документи теж не передбачають, що за елементарні аналізи за направленням лікаря люди мають платити, нехай і символічні гроші. До того ж, безкоштовними, мають бути не лише аналізи, – говорить начальник відділу цінової політики та функціонування ринку природних монополій управління економіки Вінницької ОДА Вега Кулявець.

– Існує постанова КМУ, якою затверджено чіткий перелік платних послуг, що можуть надаватися закладами охорони здоров’я державної та комунальної власності, тобто районними, міськими та обласними лікарнями і поліклініками (із текстом постанови і повним переліком послуг, які можуть бути платними, можна ознайомитись за посиланням http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1138-96-%D0%BF – Авт.). Лікарня робить певні розрахунки, складає калькуляцію платних послуг і надає ці матеріали в управління охорони здоров’я ОДА, звідти вони надсилаються до нас, щоб ми погодили тарифи. Ми тільки погоджуємо тарифи, а розпорядження про них готує управління охорони здоров’я, – розповідає Вега Кулявець.

За її словами, усі процедури, прийом у лікаря, лабораторні аналізи в комунальних і державних закладах можуть бути платними тільки для людей, які прийшли без направлення лікаря, для іноземних громадян і для установ чи організацій, які співпрацюють з лікарнями на договірній основі. Всі інші платити за це не повинні.

– Буває таке, що лікарня не затверджує платні послуги розпорядженням, а плату тим часом бере. Тому обізнані громадяни запитують, на основі чого встановлена така плата. Якщо їм не показують розпорядження, то можна сміливо не платити. Якщо ж вам відмовляють у безплатному наданні послуг при наявності направлення від лікаря, у Вінниці можете відразу телефонувати на гарячу лінію «Цілодобова варта» – 15-60. У нас, до речі, вже були впадки, коли лікарів у той же день за це звільняли. Для мешканців області треба писати у прокуратуру і антимонопольний комітет. Буде здійснено перевірку, якщо дані підтвердяться, теж будуть відповідні санкції.

– А як бути із шприцами, пальчатами, які у поліклініках вимагають приносити із собою, плівками для рентгенобстеження?  

– Якщо послуга надається безплатно, то вона має бути безплатною. Усього цього з нас не повинні вимагати. Так само, як і благодійних внесків. Нині, до речі, фірмам, які раніше мали дозвіл на те, щоб брати благодійні внески, заборонено такий вид діяльності. Але усі знаємо, що в лікарнях, все одно, беруть гроші. Якщо люди не хочуть сплачувати і, знову ж таки, телефонуваимуть на гарячу лінію міської ради, то цього в лікарні не буде.

 

Сергій Маламура

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я