Сфера ЖКГ Як виростуть тарифи з липня

Як виростуть тарифи з липня

437
0

Уже в липні на киян чекає чергова хвиля підвищення цін: з 1-го числа збільшиться вдвічі квартплата, а з 15-го – вартість проїзду в громадському транспорті. 

Вже з 1 липня за послуги з утримання будинків та прибудинкової території  мешканцям будинків комунальної власності (без ОСББ або ЖБК) доведеться платити в середньому в два рази більше. На 1-2 грн погрожують підняти свій тариф і маршрутники, пишуть Вести.

Якщо зараз тариф в середньому становить 3,3 грн / кв. м (залежить від стану будинку), то з 1 липня – 6,43 грн. Таким чином, квартплата за середню квартиру площею 60 кв. м обійдеться в 386 грн в місяць.

За словами, заступника директора департаменту економіки та інвестицій Василь Яструбинський, підвищення тарифу обумовлено тим, що багатьом компаніям, що управляють не вистачає грошей, щоб надавати всі послуги.

«Діючі тарифи були прийняті ще в 2010 році, з того часу збільшилася і мінімалка в 3,5 рази, і електроенергія – майже вчетверо, і багато іншого. Старий тариф більше не дозволяє покривати всі витрати і надавати послуги в належному вигляді », – пояснює Яструбинський і призводить нову структуру тарифу (див. Інфографіку). Так, найдорожче – це прибирання сходів (14,6% від тарифу) і енергопостачання ліфтів (11,9%).

У свою чергу експерт з ЖКГ Олександр Клюс упевнений, що економічних обгрунтувань для підвищення на таку суму немає.

«Сьогодні, за нашими підрахунками, оптимальний тариф, який дозволив би якісно утримувати вдома, становить 4,5-5 грн / кв.м» – зазначає Клюс.

А на думку екс-глави МінЖКГ Олексія Кучеренка, головними проблемами ЖЕКів є неналежна організація праці, слабка продуктивність і зловживання керівництва. «Без вирішення цих проблем, ситуація не зміниться, навіть якщо тариф буде підвищено в 20 разів», – упевнений він.

інфографіка комуналка

 

vesti-ukr.com

Крім того, на 1 грн з 15 липня подорожчає проїзд – з 4 грн до 5 грн в метро і з 3-х до 4 грн в наземному транспорті. У мерії також пояснюють, що це необхідний захід, пов’язана зі зростанням цін на електроенергію і збільшенням мінімальної зарплати.

З переходом на новий тариф жетони зеленого кольору будуть замінені на сині, а тому скуповувати їх перед підвищенням немає сенсу. Щоб заощадити, в метрополітені рекомендують користуватися безконтактною карткою: якщо поповнювати її на 50 поїздок, то вартість проїзду подорожчає лише на 50 копійок і становитиме 4,5 грн, а для власників проїзних одна поїздка в столичному метро і зовсім обійдеться в 3,7 грн.

Подорожчає проїзд і в маршрутках. На думку глави ГО «Розвиток інфраструктури» Станіслава Гвоздікова, будь-який рух ціни в бік підвищення з боку одного гравця ринку, неодмінно викличе череду підвищень іншими.

«І питання тут навіть не в обгрунтованості. Зараз громадськість дуже болісно сприймає підвищення цін, тому щоб уникнути протестних настроїв в суспільстві приватники постараються підвищити ціни паралельно з комунальним транспортом », – вважає Гвоздиков.

Підтверджують його слова і перевізники. Так, за словами директора однієї зі столичних фірм по перевезенню «Політех Авто» Миколи Бацан, приватники вже готуються підвищувати вартість проїзду на кілька гривень.

«Знаю, що половина готується підвищити тариф в той же день, що і комунальний транспорт, інші – трохи пізніше. Але, до вересня вартість проїзду підвищать все. Приблизно на 1-2 грн », – сказав Бацан.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я