Середа, 1 Травня, 2024
Економіка “Росія звикла забирати все найкраще”, – гастродипломат ексклюзивно розповів про війну за...

“Росія звикла забирати все найкраще”, – гастродипломат ексклюзивно розповів про війну за борщ.

464
0
"Росія звикла забирати все найкраще", – гастродипломат розповів про війну за борщ  - 24 Канал
Юрій Ковриженко: “Імперська, а потім вже радянська влада звикли монополізувати все найкраще з тих територій, які були на той час у складі” / Getty Images

У травні 2019 року на Twitter-акаунті Russia, пов’язаному з МЗС Росії, з’явився допис, у якому борщ назвали “однією із найвідоміших та найулюбленіших страв російської кухні та її символом”.

Після цього в соцмережах розпочалися справжні політично-кулінарні баталії. Війна за борщ між Україною та Росією існує й досі – заявив в інтерв’ю сайту 24 каналу гастродипломат Юрій Ковриженко.
Росія привласнює все найкраще

Російська кухня – це розтягаї та щі. Імперська, а потім вже радянська влада звикли монополізувати все найкраще з тих територій, які були на той час у складі (Російської імперії, а потім у СРСР – 24 канал),
– пояснив гастродипломат.

Він додав, що насправді борщ згадував німецький діяч, який подорожував Україною ще наприкінці сімнадцятого століття. За словами Ковриженка, німець на той момент згадав, що в Києві варять понад 40 видів борщу.

Юрій Ковриженко, борщ, кулінарія, кухня, їжа

Ковриженко наголосив, що російська влада намагалася привласнити не тільки борщ, а й котлету по-київськи / Фото Валентини Поліщук, 24 канал

Це знімає всі питання, чий же все ж таки борщ. Те саме з котлетою по-київськи, яку радянська влада намагалася максимально привласнити собі,
– додав шеф-дипломат.

Всі чудово знають, що Євген не вміє готувати, – гастродипломат про шкільне меню від Клопотенка

Цікаво знати! У 1584 році була задокументована, імовірно – найперша згадка про український борщ у Києві, у щоденнику німця Мартина Ґруневеґа під час його відвідин Києва.

Не борщем єдиним

За словами гастродипломата, Росія намагалася привласнити не лише український борщ, але й іншу страву.

Те саме з котлетою по-київськи, яку радянська влада намагалася максимально привласнити собі. Водночас є документально підтверджені свідчення, що під час правління гетьмана Скоропадського в 1918 році, до того як більшовицька Росія захопила Україну, котлету по-київськи готували в одному з ресторанів “Метрополь”, що на Хрещатику,
– розповів він.

Джерело

#україна #борщ #росія #історія

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я