У травні 2019 року на Twitter-акаунті Russia, пов’язаному з МЗС Росії, з’явився допис, у якому борщ назвали “однією із найвідоміших та найулюбленіших страв російської кухні та її символом”.
Російська кухня – це розтягаї та щі. Імперська, а потім вже радянська влада звикли монополізувати все найкраще з тих територій, які були на той час у складі (Російської імперії, а потім у СРСР – 24 канал),
– пояснив гастродипломат.
Він додав, що насправді борщ згадував німецький діяч, який подорожував Україною ще наприкінці сімнадцятого століття. За словами Ковриженка, німець на той момент згадав, що в Києві варять понад 40 видів борщу.
Ковриженко наголосив, що російська влада намагалася привласнити не тільки борщ, а й котлету по-київськи / Фото Валентини Поліщук, 24 канал
Це знімає всі питання, чий же все ж таки борщ. Те саме з котлетою по-київськи, яку радянська влада намагалася максимально привласнити собі,
– додав шеф-дипломат.
Не борщем єдиним
За словами гастродипломата, Росія намагалася привласнити не лише український борщ, але й іншу страву.
Те саме з котлетою по-київськи, яку радянська влада намагалася максимально привласнити собі. Водночас є документально підтверджені свідчення, що під час правління гетьмана Скоропадського в 1918 році, до того як більшовицька Росія захопила Україну, котлету по-київськи готували в одному з ресторанів “Метрополь”, що на Хрещатику,
– розповів він.
#україна #борщ #росія #історія