Новини Якщо зараз запустити ринок землі, її можуть скупити багаті і сказати: «Все!...

Якщо зараз запустити ринок землі, її можуть скупити багаті і сказати: «Все! Тепер Україна наша» – економіст

297
0

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель діє в Україні з 2001 року. В останній раз кілька днів тому його продовжив діючий скликання парламенту.

Минулого тижня Верховна Рада продовжила до 1 січня 2018 року мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Ініціативу підтримали 297 народних обранців. Мотивацію такого рішення депутатів можна знайти в пояснювальній записці до документа: «Реалізація положень Закону дозволить уникнути монополізації та надмірної концентрації земель сільськогосподарського призначення в одних руках і дасть певний час для розробки чіткого правового механізму запровадження згодом прозорого ринку».

Детальніше про те, як Україні необхідно підготуватися до зняття мораторію на продаж земель, і тому, від кого залежить впровадження чесного ринку, FaceNews розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Минулого тижня парламент продовжив мораторій на продаж сельхозхозяйственних земель до 1 січня 2018 року. Як оцінюєте таке рішення?

Цивілізований ринок землі в Україні потрібен, але інше питання, коли його впроваджувати.Я вважаю, зараз, коли у переважної більшості українців низький рівень доходів, особливо серед сільського населення, впроваджувати ринок землі означає, що її зможуть купувати все, хто завгодно, тільки не українці. Зараз наш рівень доходів в кілька разів нижче у порівнянні навіть з країнами сусідами – Туреччиною, Польщею, тією ж Росією. Тому якщо при нинішньому рівні доходів українців впровадити ринок землі, купувати її зможуть тільки неукраїнці.

Крім того, перед впровадженням ринку землі потрібно зробити її оцінку. Я вважаю, що держава, виходячи з аналогічних європейських цін, має встановити якісь мінімальні ціни.Держава встановила, так би мовити, європейські ціни на газ, електроенергію, має встановити і європейські ціни на українську землю, тим більше, що вона якісніша, ніж, наприклад, у Франції або Німеччині.

Під час обговорення продовження мораторію, народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошниченко сказав, що парламенту разом з урядом потрібно працювати над підготовкою України до запуску повноцінного ринку землі. Ви вже почали говорити про необхідність її оцінки. Що ще потрібно зробити до зняття мораторію, щоб ринок був запущений грамотно і адекватно?

Для початку потрібно зробити те, про що я говорив – оцінку. Також необхідно чітко класифікувати її з кадастру, встановити межі, тому що зараз те, що називається пай, не має чітких меж. Люди просто знають, що на цьому полі, умовно кажучи, всього 50 гектарів, і «два-три гектари є у мене». А якщо говорити про продаж, про землю як про товар, очевидно, що потрібно чітко розмежувати, хто, де і яким ділянкою володіє.

Крім того, зараз необхідно робити впорядкування, тому що юридично нібито ринку землі немає, але фактично ми знаємо, що ті ж аграрні компанії різного масштабу експлуатують різні землі, що вони багато де через судові рішення змінили статус (земель, – FaceNews) з сільськогосподарського призначення на інший і так чи інакше купили.

Підсумовуючи: нам потрібно робити оцінку, розмежування та впорядкування. Це те, що можна називати підготовкою до ринку землі, щоб не було так, що ми запускаємо ринок, а виявилося, що на одні й ті ж ділянки є кілька претендентів або власників.

Під час обговорення продовження мораторію в парламенті звучала фраза, що в Україні знаходиться 28% світового запасу чорнозему, а земля є дуже цінним активом нашої країни. Який фінансовий і інвестиційний потенціал українського ринку землі?

Потенціал, звичайно, дуже великий, тому що українська земля дуже приваблива з точки зору ведення на ній сільського господарства. Аграрним компаніям, як українським, так і іноземним, було б дуже цікаво купити і мати в своєму розпорядженні український чорнозем.

Саме для того, щоб українська земля не розійшлася в різні боки, різним власникам із різних країн, потрібно все-таки дочекатися того періоду, коли українську землю по її справжньою високою ціною зможуть дозволяти собі купувати українці.

Якщо умовно уявити собі, що сьогодні ми запускаємо ринок землі в Україні, то у нас відбудеться ідентична з процесом приватизації ситуація, коли всі об’єкти виявилися в руках дуже невеликої кількості багатих українців, а інші віддали всі сертифікати за безцінь.Щоб такого не було з землею, коли люди, щоб просто виживати, продавали її за безцінь, а багаті всі скуплять і скажуть: «А тепер Україна наша».

Що потрібно зробити, щоб підготувати українців до купівлі землі після відкриття ринку?Яка в цьому роль влади?

Це повністю залежить від влади, тому що тільки парламент приймає законодавчі акти, які є законами, за якими здійснюються будь-які дії. У підсумку все в руках уряду, парламенту.

Дуже довго, з року в рік, мораторій за мораторієм ми відкладали цей земельне питання, ніхто не вів підготовки до відкриття ринку землі. Земельне питання – це дуже гостра, болюча тема для суспільства, але його теж можна вирішувати. Наприклад, якщо проводити відповідну роз’яснювальну інформаційну політику, можна підготувати суспільство до чогось завгодно. Було б тільки бажання і стратегія.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я