Новини Святкування 200-річчя Тараса Шевченка у Вінниці. Фоторепортаж

Святкування 200-річчя Тараса Шевченка у Вінниці. Фоторепортаж

321
0

 Велике свято для усіх українців – 200-ий День народження Тараса Шевченка. Вінниця, у світлу неділю 9  травня, розділилась на два табори для возвеличення Генія України: один віддавав шану Шевченку на Музейній площі, інший – на площі Театральній. 

 Велике свято для усіх українців – 200-ий День народження Тараса Шевченка. Вінниця, у світлу неділю 9  травня, розділилась на два табори для возвеличення Генія України: один віддавав шану Шевченку на Музейній площі, інший – на площі Театральній. 

 

 Об 11.00 на Музейній площі урочисто відкрили пам’ятник молодому Тарасу в стилі а-ля "Ленін з дітьми", який був на слуху усіх вінничан майже пів року.

 

У відкритті взяли участь в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов, голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник, голови благодійних фондів «Велика родина» Віра Ульянченко та «Подільська громада» Віктор Бронюк, автор пам’ятника, лауреат державної премії ім. Т. Шевченка Анатолій Гайдамака, скульптор Володимир Цісарик, відомий вінницький письменник Михайло Каменюк. Площа Тараса Шевченка, де встановлено скульптуру видатному українському мислителю і поету, була заповнена вщент, хоча заповнити малесеньку й тісну площу ("апендицит" – в народі) вдалось самим лише журналістам. А тим, хто підійшов трохи пізніше довелось зайняти "глядацькі" місця на бордюрах, газоні і, навіть, возвишеностях біля православного Собору.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стоячи на бетонних загорожах, люди похилого віку бідкались, що на відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку їм довелось обійтись лише співом хору, якого й не бачили.

 

 

 

 

 

Ярмарка-виставка народного мистецтва, здавалось, лише заважала, адже займала чимало місця. Відтак люди скупчувались, утворюючи невеликі "живі" затори.

 

 

 

 

Тіснота "сцени" змусила ведучих – голос свята, сховатись в куток біля Державного архіву, за надпис "200-річчя Шевченка"… 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жінки, кажуть, що пам’ятник, хоч і непоганий, та на цій площі йому  не місце: 

– Площа не розрахована на таку кількість людей. Всі накупі. Тісно. Добре, що ми ще о 10.00 прийшли, то встигли зайняти собі місце. Та й то, за операторами нічого не було видно, – каже пані Галина (праворуч). – Трохи побули, йдемо на Театральну.

 

А тим часом, на площі Театральній проводили свої урочистості нагоди свята.

 

 

О 10.00 голова обласної ради Сергій Свитко і голова обласної райдержадміністрації Анатолій Олійник відкрили інший пам’ятник Тараса Шевченка й поклали квіти до його погруддя.

 

 

-Я думаю, що в жодній країні світу немає такої постаті, як Тарас Григорович. Ми повинні зробити все, щоб належним чином вшанувати його пам’ять, як геніального поета, мислителя, великого художника та апостола правди і свободи. А для цього – здійснити побудову української України. У цей складний історичний час від кожного з нас залежить доля української держави. Я вірю в те, що ми подолаємо всі труднощі, пам’ятаючи слова Тараса Григоровича Шевченка «Борітеся — поборемо!»,- акцентував голова обласної Ради.

 

 

Вже о 12.00 тут зібралось близько тисячі вінничан. 

 

Бандуристи  грали зажурливих пісень, зі сцени читали уривки шевченківських поем… Згодом співав хор "Осінні барви", виступали письменники і поети, громадські і політичні діячі, діти усіх пригощали пирогами з сиром, а зовсім юні хлопчики показували мистецтво бойового гопаку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Громада ще з 2004 року ініціювала встановлення пам’ятника Шевченку саме на цій площі. Навіть було відповідне рішення міської ради, яке потім «переграли» ті, хто віддає данину моді «під українізацію». На превеликий жаль ситуація у місті розділилась – до нас прийшли за волею серця і за своїм сумлінням, на площу Музейну, як завжди, зігнали бюджетників», – розповів активіст громадського об’єднання Олексій Фурман.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На завершення офіційної частини свята , Віктор Малиновський зачитав резолюцію:

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я