Політика Зеленський провів телефонну розмову з Нетаньягу. Вона вийшла не дуже вдалою –...

Зеленський провів телефонну розмову з Нетаньягу. Вона вийшла не дуже вдалою – Axios

243
0

Президент України Володимир Зеленський 30 грудня провів першу телефонну розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу після його вступу на посаду. Вона була не дуже вдалою, стверджує американське видання Axios.

За даними його джерел, Нетаньягу просив Зеленського, щоб Україна проголосувала проти резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка розглядалась у п’ятницю.

Документ передбачає звернення до Міжнародного суду ООН в Гаазі з проханням надати консультативний висновок щодо правових наслідків окупації Ізраїлем палестинських територій на Західному березі річки Йордан і в секторі Гази.

Україна підтримала цю резолюцію кілька тижнів тому, коли вона розглядалась в комітеті ООН, через відмову Ізраїлю надати військову допомогу, стверджує видання з посиланням на неназваних українських чиновників.

Це розлютило ізраїльське МЗС, і посла України викликали на жорстку розмову.

31 грудня перед голосуванням в Генеральній асамблеї Нетаньягу зателефонував  Зеленському, щоб переконати його змінити голос та виступити проти резолюції або принаймні утриматися.

Під час розмови Зеленський нібито сказав, що в обмін на це він хоче почути, чи новий уряд Ізраїлю готовий змінити свою політику й надати Україні системи протиповітряної оборони для захисту від балістичних ракет та безпілотників іранського виробництва.

Нетаньягу нічого не пообіцяв, але сказав, що готовий пізніше це обговорити, сказав український співрозмовник Зеленського.

Президентові України відповідь не сподобалася, і він дав вказівку представнику України в ООН не брати участь в голосуванні.

“Обидва лідери не були задоволені й не отримали того, чого хотіли. Зеленський вирішив, що ми не підемо на голосування, щоб дати шанс відносинам з Нетаньягу”, – сказав співрозмовник Axios.

Проте в Ізраїлі непублічно кажуть, що розчаровані такою позицією України.

У Twitter президента України повідомляється, що під час розмови з Нетаньягу він привітав нового прем’єра Ізраїлю зі вступом на посаду. Вони говорили про двосторонню співпрацю між Україною та Ізраїлем, зокрема у безпековій сфері, та взаємодію на міжнародних майданчиках. Торкнулися теми реалізації української формули миру.

  • 18 жовтня Україна офіційно звернулася до Ізраїлю з проханням надати системи протиповітряної оборони та відповідні технології.
  • Наступного дня міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц заявив, що Ізраїль не постачає озброєння Україні, попри використання Росією іранських бойових безпілотників для ударів по цивільній інфраструктурі та житлових кварталах. Потім Ганц казав, що Ізраїль не має виробничих потужностей, щоб постачати Україні ППО. За словами президента Ізраїлю Іцхака Герцога, країна має обмеження на постачання Україні окремих ізраїльських систем ППО.
  • 7 листопада після виборів в Ізраїлі Зеленський і Нетаньягу провели телефонну розмову, після якої президент України натякнув на можливу зміну політики Ізраїлю.
  • Президент України також казав, що його не цікавлять “особливі відносини” Ізраїлю та РФ, і Україна не просить зброї, якою можна атакувати ворогів – йдеться лише про системи захисту.

    #ГолосНароду

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я