На голову Новини Космічні ціни в Україні: Куди вже далі?

Космічні ціни в Україні: Куди вже далі?

56
0

 Вже цього місяця в українських супермаркетах вкотре зростуть ціни. У всьому винні долар та євро, вартість яких щодня вражає українців

 Вже цього місяця в українських супермаркетах вкотре зростуть ціни. У всьому винні долар та євро, вартість яких щодня вражає українців. Саме через стрибки іноземної валюти в Україні стрімко дорожчають всі продукти харчування і товари першої необхідності. Ви спитаєте: «Ну куди вже далі?». Але нічого втішного експерти не кажуть, лише сакраментальне: «Все ще попереду».

 

 

 

Голова Комітету економістів України Андрій Новак не приховує, що ціни на продукти і засоби гігієни будуть рости до тих пір, поки буде тривати девальвація гривні.

«Підвищення цін можна зупинити, якщо зупинити девальвацію гривні. Якщо девальвація гривні буде тривати і далі, то буде постійне підвищення цін і на імпортні товари, а потім і на послуги. Згодом це торкнеться й вітчизняних товарів», – застерігає економіст.

Натомість, керівник Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Басараба розповів «Вголосу», що сьогодні зупинити ріст цін практично неможливо.

«Треба зрозуміти, що собівартість окремого товару складається з певних речей, а це інфляція, вартість долара, підняття ціни на енергоносії і підняття комунальних витрат. Від цих чинників і залежить, чи зростатиме ціна на кожен окремий продукт. Тому, щоб зупинити ріст цін, треба зменшувати вартість комунальних платежів, зменшувати вартість енергоносіїв, зменшувати вартість палива. Але це нонсенс, у нашій ситуації все зростає, тому, відповідно, піднімається і вартість продуктів», – каже Басараба.

За його словами, вартість товарів, які завозяться з-за кордону, через стрибки іноземної валюти зросте майже вдвічі.

У свою чергу, Андрій Новак пояснює, що підвищення цін відбувається з двох причин. Насамперед це підвищення собівартості товарів, а по-друге – це конкуренція на ринку.

«У нас зараз поступово зростають всі елементи собівартості продукції. Тому це тягне за собою підвищення цін на кінцевий продукт. Особливо це стосується імпортних товарів, бо через девальвацію гривні і подорожчання іноземної валюти, імпортні товари відразу ж дорожчають», – зазначає Новак.

На його думку, подорожчання цін на продукти є абсолютно виправданим з економічної точки зору. «Виробники не можуть працювати собі у збиток, тому змушені піднімати ціни», – каже економіст.

За його словами, є офіційні дані Держкомстату щодо інфляції, які свідчать, що в Україні з початку року зафіксовано інфляцію на рівні близько 19%. Але Новак переконаний, що це дуже узагальнені дані, і споживчий кошик пересічного українця зріс суттєвіше, ніж на 19%.

У свою чергу, Марія Колесник – керівник аналітичного департаменту агентства ААА, яке вивчає аграрний сектор, розповіла «Вголосу», що спрогнозувати ціни на наступні місяці доволі складно, бо це залежить передовсім від фінансової стабільності в країні і настроїв населення.
Вона відзначає, що у вересні цього року в Україні спостерігалося зниження цін на овочі борщового набору. Але це, за її словами, пов’язано із сезонним фактором. Ціни на молочні товари, через вплив світових тенденцій, залишилися стабільними.

«Загальносвітові ціни на молочні товари знизилися, а вони тиснули і на українські. Тому товаровиробники не підвищували, як зазвичай, цін на вершкове масло, сири і так далі», – зауважує Колесник. Але за її словами, вже у жовтні треба очікувати росту цін на помідори, баклажани та огірки.

«Знову ж таки, під тиском сезонних факторів, будуть зростати ціни на помідори, огірки, баклажани. Тобто, на ту групу овочів, яка наразі реалізується з відкритого ґрунту, з полів. Але з настанням холодів, вони одразу будуть переходити на тепличну продукцію, відповідно ціни зростуть», – каже керівник аналітичного департаменту агентства ААА.

Водночас, пані Марія заспокоює українців і каже, що ціни на м’ясо рости наразі не будуть, бо вони вже і так сягнули своєї верхньої межі.
«Ціни на м’ясо зростали в серпні, по деяких позиціях зростання було і у вересні. Рівень цін на м’ясо досяг тієї межі, коли через високі ціни буде суттєво скорочуватись споживання цієї продукції. Тому, я вважаю, що найближчим часом вже не варто чекати дальшого зростання цін», – вважає Колесник.

Також вона зауважує, що ціни на рибу українського виробництва зростуть в середньому на 10-15%, ціни ж на імпортну рибну продукцію залишаться сталими.

«Якщо мова йде про рибну імпортну продукцію, то ціни на неї зросли відразу, коли в нас був стрибок девальвації гривні. Саме тоді деякі імпортери закладали в ціну курс 16 гривень за долар. Тому очікувати якогось подальшого цінового росту не варто. Що стосується риби українського виробництва, тобто ставкової, то ближче до зими, у грудні, ціни можуть зрости на 10-15%. Це пов’язано з настанням холодів», – додає Колесник.

Пересічні ж українці не в захваті від теперішніх цін. Львів’янка Наталія зізнається, що ціни ростуть буквально на очах, і щоб не тратити зайвого, вона бере у супермаркет лише визначену суму та список з потрібними товарами. На її думку, таке планування дозволяє їй зекономити.

«Якщо, для прикладу, раніше я купувала свинячу вирізку за 50 грн, то тепер мені доводиться викидати 80 грн за кілограм. Це доволі відчутно. Щодо цін на овочі, то вони дещо піднялися, але порівняно з м’ясом, ціни на них ще нормальні. Також подорожчали макаронні вироби і крупи. Це все б’є по гаманцю, особливо тоді, коли ціни ростуть, а зарплати залишаються сталими», – зауважує дівчина.

 

Ольга Куровець, «Вголос»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я