Економіка Вінницькі громадські туалети за ціною трикімнатних квартир!

Вінницькі громадські туалети за ціною трикімнатних квартир!

1029
0
Вінницькі громадські туалети за ціною трикімнатних квартир — одні з найдорожчих в Україні (але не найкращих)
Громадські туалети – потрібна річ, але чи варті вони тих мільйонів, які в них готові вкладати з міського бюджету вінницькі чиновники? І чому у інших містах аналогічні вбиральні будують значно дешевше? Можливо тому, що там мери не такі господарники, як у Вінниці.
Новий громадський туалет у Вінниці хочуть облаштувати на Хмельницькому шосе. Тендер на облаштування вбиральні вже оголосили. Згідно з ним, очікувана вартість закупівлі становить 1 мільйон 576 тисяч гривень.
За ці гроші на вході до Лісопарку мають встановити модульну вбиральню вагою 3,5 тонн, прокласти усі необхідні труби, облаштувати каналізацію, встановити насосну станцію, відновити покриття тротуарів, встановити контейнери із навісами для сміття. Попри це, вартість робіт все ж «кусається». Приблизно стільки ж коштує трикімнатна квартира в мікрорайоні «Вишенька».
Звісно, що вартість робіт ще може знизитися, адже тендер проводитимуть із 25 серпня.
Схожий туалет у Вінниці вже є навпроти «Прозорого офісу» на проспекті Космонавтів: він обійшовся місту у 1,3 мільйони гривень. Вбиральню виготовили з нержавіючого металу, а всередині туалету провели опалення. Однак, зараз в туалеті працює чомусь лише одна кабінка із двох.
У Центральному парку минулого також встановили платну громадську вбиральню більше, ніж за мільйон гривень.
Громадські вбиральні активно облаштовують і в інших містах України, але не витрачають на них більше мільйона гривень. Наприклад, у сусідньому Хмельницькому у 2018 році вбиральню побудували за 950 тисяч гривень . А у Чорткові вбиральня, яка по характеристикам майже ідентична до вінницької, обійшлася місту всього лише в 649 тисяч гривень. Виконувало роботи ТОВ «Проф-Стейт».
Це ж підприємство встановлювало схожі модульні вбиральні в Івано-Франківську. Проте, за дорожчою ціною – у 880 та 965 тис. грн.
Цікаво, що одна з найкращих громадських вбиралень, яка розташована в Ладижині, коштувала місту майже 846 тисяч гривень. Це ціла будівля, а не проста металева конструкція, в якій через рік перестають працювати механізми.
Чому ж тоді у Вінниці вбиральні коштують вдвічі дорожче, ніж у Чорткові? Швидше за все, причина в тому, що тут довіряють тільки своїм. Наприклад, вбиральню на Космонавтів будувало підприємство-улюбленець Вінницької міської ради – ПП «Актив Строй». Тільки за період з квітня 2017 року, вони виграли тендерів на суму майже 39 мільйонів гривень у Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.
Ця ж компанія встановлювала сміттєві майданчики більше, ніж за мільйон . А ще в 2018-му році потрапила в скандал з ремонтом приміщення Бохоницької сільської ради. Згідно матеріалів судових засідань та клопотання Головного управління Генеральної прокуратури у Вінницькій області, ПП «Актив-Строй» було звинувачене в розкраданні бюджетних коштів в сумі 560 тисячі гривень.
Будемо спостерігати чи цього року міська рада порушить традицію із мільйонними тендерами для «Актив Строй». Ну а вінничанам варто задуматися, чому їм замилюють очі мільйонними об’єктами для краси, яка швидко ламається.
#міськрада #туалети #корупція